Υπηρεσίες

 
 
Στην ζωή μας καθημερινά καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε προκλήσεις, απώλειες, μεταβατικά στάδια. Να πάρουμε αποφάσεις, να αντιμετωπίσουμε συγκρούσεις, δυσλειτουργικές σχέσεις και συμπεριφορές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν την λειτουργικότητα και κατ’ επέκταση την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, ψυχοσωματικά, έρχονται προκειμένου να μας πουν ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξουμε. Με εργαλείο την συνθετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται ως μοναδικό. Δίνεται ο χρόνος και το απαραίτητο «κράτημα» προκειμένου το άτομο να δει και να αποδεχτεί τον εαυτό του όπως πραγματικά είναι και τότε έρχεται η αλλαγή!
 
 
 
 
 
 
Ατομική Ψυχοθεραπεία
Αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο είδος θεραπείας όπου θεραπευόμενος και θεραπευτής βρίσκονται κατά πρόσωπο. Στόχος είναι ο θεραπευόμενος μέσα από την επεξεργασία των βιωμάτων του να έρθει σε επαφή και να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια που τον οδηγούν σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές αλλά και να ανακαλύψει τις κρυμμένες δυνάμεις του προκειμένου να εξελιχθεί και να απολαμβάνει την ζωή του στο εδώ και το τώρα. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Υπό συνθήκες άνευ όρων αποδοχής και σεβασμού
 
 
 
 
αναπλαισιώνεται ο ψυχισμός του θεραπευομενου και αντικαθίσταται οι δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και μοτίβα με υγιή πρότυπα.
 
 

 
 
 
 
 
 
Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Στόχος της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και η διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην ζωή του. Η βασική διαφορά σε σχέση με την ατομική έγκειται στο οτι η αλληλεπίδραση εδώ συμβαίνει μεταξύ περισσότερων ατόμων. Αιτήματα όπως άγχος, κατάθλιψη, διαπροσωπικές σχέσεις, απώλεια-πένθος, φοβίες, διατροφικές διαταραχές, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ αποτελεσματικά μέσω της ομαδικής αλληλεπίδρασης καθώς η δυναμική της ομάδας μπορεί να οδηγήσει το άτομο πιο γρήγορα στην κατανόηση των δικών του μηχανισμών.
 
 
 
 
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και έχουν διάρκεια 1.30 ώρας. Αποτελούνται συνήθως από 8-10 άτομα και έναν ή δύο συντονιστές.
 
 

 
 
 
 
 
 
Θεραπεία Ζεύγους
Το άγχος της καθημερινότητας, οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες, η έλευση παιδιών, τα βιώματα μέσα από την πατρική οικογένεια που ο κάθε σύντροφος φέρει, πολλές φορές αποπροσανατολίζουν το ζευγάρι όπου στην διάρκεια της σχέσης ενδέχεται να χάσει τις ισορροπίες του. Συχνότερος λόγος έναρξης της θεραπείας είναι η έλλειψη επικοινωνίας και η δυσλειτουργική σεξουαλική ζωή. Στόχος της θεραπείας είναι να αναγνωριστεί η παρούσα κατάσταση, να ακουστούν οι προσωπικές ανάγκες και τα συναισθήματα κάθε συντρόφου και να γίνει ξεκάθαρος ο στόχος που καθένας βάζει για το μέλλον της σχέσης.
 
 
 
 
Μέσα από την θεραπεία ζεύγους οι σύντροφοι μαθαίνουν πως οι ίδιοι σχετίζονται και οδηγούνται σε μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία.
 
 

 
 
 
 
 
 
Συμβουλευτική Γονέων
Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης έχει κάνει τον ρόλο του γονέα εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτητικό, τόσο που κάποιες φορές συνίσταται απαραίτητη η υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Στόχος της συμβουλευτικής γονέων είναι οι γονείς, ή ο κηδεμόνας του παιδιού, να καταφέρουν να επιλύσουν επιτυχώς κάποια θέματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα του παιδιού αλλά και της οικογένειας στο σύνολό της καθώς πρόκειται για έναν δυναμικό οργανισμό. Σαν συχνότερα αιτήματα επέμβασης είναι το διαζύγιο, πένθος-απώλεια, φοβίες, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλειτουργική συμπεριφορά του παιδιού.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Συμβουλευτική Εφήβων
Η εφηβεία αποτελεί από μόνη της μια δύσκολη περίοδο καθώς συνοδεύεται από έντονες εναλλαγές διάθεσης και συμπεριφοράς. Σκοπός της συμβουλευτικής εφήβων είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές δίχτυ προκειμένου για την μετάβαση του παιδιού στην ενήλικη ζωή. Συνήθη θέματα που οδηγούν τους εφήβους στην αναζήτηση υποστήριξης είναι κρίσεις άγχους, σεξουαλικής ταυτότητας, ψυχαναγκασμοί, φοβίες, διαχείριση σχέσεων, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, εξαρτήσεις, επαγγελματικός προσανατολισμός. Η ψυχοθεραπευτική μέθοδος που ακολουθείται είναι η γνωσιακή- συμπεριφοριστική
 
 
 
 
(CBT) καθώς έχει άμεσα αποτελέσματα, είναι πιο στοχευμένη και με βάση συγκεκριμένες τεχνικές δίνει στον έφηβο αλλά και την οικογένεια τα εργαλεία για να μάθουν να δουλεύουν και μόνοι τους μέσω ψυχοεκπαίδευσης.
 
 

 
 
 
 
 
 
Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού δεν έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα ή περίοδο αλλά μπορεί να ασκείται τόσο κατά την προετοιμασία έναρξης της επαγγελματικής ζωής (μαθητές-φοιτητές), κατά την διάρκεια αυτής (στελέχη επιχειρήσεων-εργαζόμενοι) ή σε μεταβατικά στάδια (άνεργοι). Στόχος το άτομο να ανακαλύψει τις γνώσεις και δεξιότητες του καθώς και να δουλέψει επάνω στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης προκειμένου να το προετοιμάσουν ή να το κάνουν πιο αποδοτικό στο χώρο εργασίας. Κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμη σε μεταβατικά στάδια ζωής όπου το άτομο
 
 
 
 
καλείται να κρατήσει ή να επαναφέρει τις ισορροπίες μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής.
 
 

 
 
 
 
 
 
On-Line Συνεδρίες:
Οι on-line συνεδρίες πραγματοποιούνται μέσω της δωρεάν εφαρμογής skype. Συστήνονται μόνο σε περιπτώσεις που η φυσική πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτή είναι αδύνατη, εάν το άτομο είναι σε άλλη πόλη ή χώρα ή εάν ταξιδεύει συνεχώς. Δεν πραγματοποιούνται σε περιστατικά βαριάς ψυχοπαθολογίας ή με αυτοκτονικές τάσεις. Ο θεραπευόμενος ενημερώνεται αναλυτικά για όλα τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν σε μια εξ αποστάσεως επικοινωνία και του καθίσταται σαφές ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε διαδικτυακής υποκλοπής ο θεραπευτής ουδεμία ευθύνη φέρει.
 
 
 
 
Ισχύει απαρέγκλιτα το κλινικό απόρρητο και διέπονται ακριβώς από τους ίδιους όρους με εκείνους των δια ζώσης ατομικών συνεδριών.
 
 

 
 
 
 
 
 
Ψυχοεκπαίδευση – Διοργάνωση σεμιναρίων - Retreats
Η ψυχοεπαίδευση έχει να κάνει ουσιαστικά με ενημέρωση πάνω σε θέματα ψυχολογίας με απλό και κατανοητό τρόπο. Θα μπορούσε να αποτελεί εργαλείο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας χωρίς απαραίτητα να έχει σαν προαπαιτούμενο την σύναψη θεραπευτικής σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι ψυχοεκπαίδευση μπορεί να δεχτεί οποιοσδήποτε που επιδιώκει την αυτοεξέλιξή του ή την στήριξη σε δικό του άτομο που βρίσκεται ήδη σε θεραπεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το κέντρο μας διοργανώνει κατά καιρούς ανοιχτές ημερίδες, σεμινάρια αλλά και ψυχοεκπαιδευτικά retreats, όπου τόσο σε θεωρητικό όσο και βιωματικό επίπεδο οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη γνωριμία με τον εαυτό τους.