Στην ζωή μας καθημερινά καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε προκλήσεις, απώλειες, μεταβατικά στάδια ζωής. Να πάρουμε αποφάσεις, να αντιμετωπίσουμε συγκρούσεις δυσλειτουργικές σχέσεις και συμπεριφορές. Γενικότερα, καλούμαστε να διαχειριστούμε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν. Το αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν την λειτουργικότητά μας και κατ’  επέκταση την ψυχική και σωματική μας υγεία. Κρίσεις πανικού, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, σεξουαλικές, διατροφικές και συναισθηματικές διαταραχές εμφανίζονται να μας πουν ότι κάτι ενοχλεί… κάτι στην ζωή μας θέλει αλλαγή!  Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, οι άμυνες που έχουν αναπτυχθεί τόσα χρόνια θα εκδηλωθούν προκειμένου να εμποδίσουν τον ερχομό του νέου εαυτού. Αν σκεφτούμε όμως ότι ουσιαστικά δεν είναι η αλλαγή που δυσκολεύει, αλλά η αντίσταση στην αλλαγή, το πιο σημαντικό βήμα γίνεται με την αποδοχή ότι κάτι με δυσκολεύει και είναι καλό να δω τι είναι αυτό.

Αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, ψυχοσωματικά συμπτώματα, όροι που όλοι μας έχουμε ακουστά και ενδεχομένως  κάποιες φορές χρησιμοποιήσει λανθασμένα. Η παγίδα της «ταμπέλας» είναι μεγάλη και σε κανένα επίπεδο δεν φαίνεται  βοηθητική.  Με εργαλείο την συνθετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και με απόλυτο σεβασμό στην ρήση του Ιπποκράτη, «πριν θεραπευσεις κάποιον ρώτησέ τον εάν είναι έτοιμος να αφήσει όλα αυτά που τον κάνουν να ασθενεί», στο κέντρο μας κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται ως μοναδικό, δίνεται στον θεραπευόμενο ο χρόνος και το απαραίτητο «κράτημα» προκειμένου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!


Ατομική Ψυχοθεραπεία

Αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο είδος θεραπείας όπου θεραπευόμενος και θεραπευτής βρίσκονται κατά πρόσωπο. Η διάρκεια μιας ατομικής συνεδρίας είναι  50 λεπτά και πραγματοποιείται συνήθως σε εβδομαδιαία βάση, ίδια ημέρα και ώρα με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας, ασφάλειας και δέσμευσης.

Στόχος είναι ο θεραπευόμενος μέσα από την επεξεργασία των βιωμάτων του να έρθει σε επαφή και να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια που τον οδηγούν σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές αλλά και να ανακαλύψει τις κρυμμένες δυνάμεις του προκειμένου να εξελιχθεί και να απολαμβάνει την ζωή του στο  εδώ και το τώρα.

Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, η θεραπευτική σχέση ή συμμαχία, όπως συνηθίζεται να λέγεται, αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Υπό συνθήκες  άνευ όρων αποδοχής και σεβασμού επαναπλαισιώνεται ο ψυχισμός του θεραπευομενου αντικαθιστώντας δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και μοτίβα με υγιή πρότυπα. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η σωστή επιλογή του θεραπευτή ο οποίος μέσα από την επιστημονική του κατάρτιση αλλά και με την ίδια του την παρουσία και προσωπικότητα να στέκεται συνοδοιπόρος στο ταξίδι αυτογνωσίας του θεραπευόμενου. Να είναι ένα πρόσωπο που θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη προκειμένου  ο θεραπευόμενος να αισθανθεί άνετα να ακουμπήσει την ψυχή του.